BPM op importauto’s omlaag

12-08-2010 – De BPM op importauto’s valt dankzij het gerechtshof in Arnhem in het vervolg voordeliger uit. De Belastingdienst moet vanaf nu namelijk toestaan dat de gehate BPM zo voordelig mogelijk uitvalt voor de consument.

Terwijl de regels omtrent BPM tussen 2010 en 2013 ingrijpend wijzigen, wordt er nog druk gesteggeld over deze verschrikkelijke belasting. De stichting BPM Claim Nederland heeft beraamd dat de uitspraak de consument een BPM-voordeel van zo’n 500 euro kan opleveren per ingevoerde tweedehands auto. Stichting BPM Claim lag met de fiscus overhoop over niet minder dan 1000 ingevoerde auto’s. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar al dat niet de verkoopprijs, maar de inkoopprijs centraal moet staan bij de BPM berekenen. Als iemand een auto uit bijvoorbeeld België, Duitsland, Denemarken of Amerika importeert, kan deze nieuwe BPM-berekening al snel honderden euro’s schelen.

De nieuwe BPM-berekening leek dus gunstig, maar de fiscus stond hiervoor alleen de eigen Auto Telex toe. Dat systeem komt vaak op een veel hogere prijs uit dan Xray, het systeem van de autohandelaren. Het hof vindt nu dat Xray niet meer door de fiscus geweigerd mag worden. Door deze ‘eigen’ berekening streek de fiscus over de ongeveer 100.000 auto’s die jaarlijks geïmporteerd worden ongeveer 50 miljoen euro extra op. De Belastingdienst kan nog in cassatie gaan.

Via de Telegraaf