Nederland één van de duurste autolanden

Dat autorijders in Nederland slecht af zijn als het om de kosten gaat, is geen geheim. Melkkoe nummer 1 blijft onze geliefde automobiel. Vooral dieselrijders kunnen het niet slechter treffen: op het gebied van diesel is Nederland het duurste land van Europa. Dat stelt Leaseplan op basis van een eigen onderzoek.

Dubbele van Hongarije

Hoewel de dieselende automobilist in Nederland beter af is dan een jaar geleden, mag je met een oliegestookte auto nog steeds diep in de buidel tasten: gemiddeld 700 euro per maand ben je kwijt aan een dieselauto in Nederland (2016: 805 euro) en dat is het dubbele van wat een Hongaar per maand betaalt. Geen enkel land in Europa is duurder voor de dieselrijder.

Ook benzine duur

Voor de automobilisten die benzine tanken is het verhaal niet veel beter. Hoewel er 5 duurdere landen in Europa te vinden zijn (Noorwegen, Italië, Denemarken, Finland en Zwitserland), kun je in liefst 18 landen goedkoper de maand doorkomen met een benzineauto. Gek genoeg is benzine zelf helemaal niet zo duur vergeleken met andere Europese landen. Sterker nog: Nederland is 1 van de 6 goedkoopste landen van Europa als het een litertje diesel betreft! Ook op het gebied van reparaties en onderhoud hoort Nederland tot de goedkoopste landen van Europa.

Belasting

De grote boosdoener is, zoals wel vaker, de enorme belastingen op de aanschaf van een auto. Al die slurptaks en andere belastingen drijven de prijs van een auto enorm op. Er zijn gevallen bekend waar auto’s in Nederland 3 keer zo duur zijn als in onze buurlanden! De afschrijving op een auto wordt daardoor automatisch hoger, wat meegerekend wordt in de totale autokosten.

Stimuleren

Directeur Henstra van Leaseplan Nederland vindt de situatie zorgelijk. Nu de kosten grotendeels afschrijving betreffen, wordt het bezit van de auto zwaar belast. Dit terwijl juist het gebruik eerder belast zou moeten worden. Een dergelijke vorm van belasting helpt niet om het gebruik van de auto terug te dringen.

Belastingvoordeel? Importeren!

Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor het importeren van een auto. Dit kan behoorlijke voordelen met zich meebrengen, wat de maandelijkse autokosten alleen maar ten goede komt. Lees meer over goedkoop een auto importeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *