Geïmporteerde auto met kenteken toch nieuw?

Een geïmporteerde auto die in het buitenland al op kenteken heeft gestaan, kan toch nog als nieuw worden beschouwd. Dat heeft de Hoge Raad in een arrest geoordeeld. Als de auto bij import een lage kilometerstand heeft, wordt alsnog de volle hoeveelheid BPM berekend.

Opmerkelijk

De uitspraak mag als opmerkelijk worden gezien, aangezien eerder het Gerechtshof nog bepaalde dat een auto die al op kenteken staat per definitie als gebruikte auto moet worden gezien. Deze uitspraak dateert nog van vorig jaar.  De Hoge Raad verwerpt deze uitspraak echter.

Grens

Eveneens opmerkelijk is de vaagheid waar het arrest door wordt omhuld. Zo werd vastgesteld dat een auto die op kenteken staat, maar weinig gebruikt is, als nieuw wordt aangemerkt. Hoeveel kilometers er exact op de teller moeten staan om wel te kunnen vaststellen of een weinig gereden auto toch als gebruikt wordt gezien, vertelt het verhaal niet. Eerder werd nog gesteld dat elke auto uit het buitenland met kenteken gelijk werd gesteld aan een vergelijkbare Nederlandse auto. Voor de importbranche zou dit arrest nog wel eens een klap kunnen zijn.

BTW

Een ander arrest dat onlangs is gepubliceerd, ging over de vraag of een importauto als btw of margeauto wordt aangemerkt. Hierin heeft de Hoge Raad in het voordeel van de importerende partij geoordeeld. Degene die de auto importeert, mag bepalen of de auto als btw-auto of margeauto wordt ingevoerd, afhankelijk wat voor de importerende partij de meest gunstige berekening oplevert. In theorie kan de geïmporteerde auto met een vergelijkbare Nederlandse auto worden vergeleken, terwijl de referentieauto van een particulier afkomstig is.

Voorbereiden

Het blijft het belangrijkst om bij het importeren van een auto goed voorbereid te werk te gaan. Lees je daarom altijd goed in en vergelijk verschillende bedrijven en mogelijkheden. Lees ook het boek “Zelf een Auto Importeren”, te vinden rechts bovenaan deze pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *