Cassatie: 12%-regeling in strijd met Europees recht

01-03-2012 – De Belastingdienst is op de vingers getikt. De manier waarop de BPM op importauto’s wordt berekend, is volgens de Hoge Raad in strijd met Europees recht. De eerdere uitspraak van begin 2011 blijft daardoor staan. In die uitspraak werd de 12%-regeling onderuitgehaald. De staatssecretaris ging tegen die uitspraak in cassatie, maar de rechters hielden voet bij stuk.

De 12%-regeling werd ingevoerd in 2009 als antwoord op de uitspraak van de Hoge Raad over de rekenmethode voor de BPM. Daar werd resoluut een streep door gezet. Niet de verkoopwaarde van de te importeren auto, maar de inkoopwaarde moet als uitgangspunt voor de berekening dienen volgens de Hoge Raad. Dit heeft voor de importeur voordelige gevolgen voor de BPM-heffing.

Met de lager uitvallende 12%-regeling die in mei als antwoord op het vonnis werd ingevoerd, viel de nieuwwaarde lager uit, wat het voordeel van het arrest uit 2009 compenseert. Maar ook die regeling voldoet volgens de Hoge Raad niet. Reden: zo kan er meer BPM geheven worden over een auto die uit het buitenland geïmporteerd wordt dan over eenzelfde soort auto die binnen Nederland van eigenaar wisselt. En dat mag volgens de Europese regels niet.

Volgens Jaap Overboom, die de zaak namens een importeur aanspande, moeten mensen die tussen mei 2010 en 1 juli 2011 een naheffingsaanslag hebben betaald, dit geld terugkrijgen. Bovendien kan de fiscus volgens Overboom over auto’s die na 1 juli 2011 zijn aangegeven geen naheffingen meer opleggen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *