Wat is BPM?

BPM staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting wordt geheven voor het gebruik van een personenauto, bestelauto (sinds 1 juli 2005) of motorrijwiel op de Nederlandse weg door een in Nederland wonende persoon of in Nederland gevestigd lichaam.

De BPM wordt geheven op moment van registratie van het motorrijtuig in het kentekenregister of het moment van ingebruikname op de Nederlandse weg. In het laatste geval zou het kunnen gaan om een auto op buitenlands kenteken. Let op: als Nederlandse ingezetene is het dus ook verboden om met een auto op buitenlands kenteken op de Nederlandse weg te rijden als er nog geen BPM is voldaan over de auto (ook als de auto geleend is)!

BPM verdwijnt
De BPM is langzaam aan het verdwijnen uit het Nederlandse belastingstelsel. In de komende jaren zal de BPM  plaatsmaken voor CO2-taks. Deze taks zal op zijn beurt in de loop der tijd verdwijnen ten behoeve van de invoering van de kilometerheffing. Lees over de afbouw van de BPM meer in het artikel “BPM 2010 – 2013: wat verandert er?”.