Auto importeren uit Duitsland: kosten

Aan een auto uit Duitsland importeren zijn kosten verbonden. Ondanks die kosten, blijft het goedkoper om een auto uit Duitsland te importeren dan om dezelfde auto te kopen in Nederland. Hierbij moet voornamelijk gedacht worden aan de kosten van transport, keuring en BPM-afdracht, zoals die ook genoemd staan in het stappenplan voor een auto invoeren.

Belangrijkste kosten bij een auto importeren uit Duitsland
We laten benzine- en telefoonkosten even buiten beschouwing in dit overzicht. Het gaat voornamelijk om de kosten vanaf vlak voor de aankoop van de auto. We behandelen de kosten van het importeren van een auto uit Duitsland chronologisch.

Keuren voor de aankoop
Het is aan te raden om de auto onafhankelijk te laten keuren voor de aankoop. Hoewel het aanbod in Duitsland vaak kwalitatief goed is, is dit geen 100% garantie dat de auto die u koopt goed is! Dit kost u wellicht 50 tot 100 euro, maar betaalt zich later meestal terug. Naast de werkelijke waarde van de auto kan een keurmeester ook een inschatting maken van de kosten die u met uw geïmporteerde auto zult maken. Maak schriftelijke afspraken over alle zaken rondom de koop, zoals aflevering en prijs.

KopenVervoeren
Als u de auto eenmaal in uw bezit heeft, moet de auto mee naar Nederland. In Duitsland mag u rijden met een tijdelijk kenteken, maar vanaf de Nederlandse grens moet u een transporteur inschakelen of zelf met een aanhanger rijden. Zorg (in beide gevallen) dat een transportverzekering is afgesloten! Niet elke transporteur levert die service inclusief. Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de afstand die de transporteur moet afleggen of het verhuurbedrijf van uw aanhanger.

Op kenteken zetten
Voor de dag dat u uw nieuwe aanwinst laat keuren, kunt u een tijdelijk kenteken aanvragen. Hiermee kunt u naar het keuringsstation rijden. De keuring kost ongeveer 140 euro. Daarbij moet u ook nog de verwijderingsbijdrage van 45 euro voldoen.

BPM afdragen
Het bedrag dat u aan BPM moet betalen, is onder andere afhankelijk van de netto catalogusprijs en leeftijd van de auto. Een standaardberekening komt echter vaak hoog uit. Laat de BPM berekenen door een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zo kunt u tot duizenden euro’s besparen.

Vraag nu uw BPM-berekening aan >>

Meer informatie over een auto importeren uit Duitsland
Auto importeren uit Duitsland
Auto importeren uit Duitsland sinds 2010
Auto importeren uit Duitsland: tijdelijk kenteken
Auto importeren uit Duitsland: aanbod