Auto importeren: meer dan alleen financiële voordelen

Auto’s importeren uit het buitenland blijft onverminderd populair. De afgelopen jaren bevond deze trend zich al in een stevige opmars, en afgelopen jaar was daar geen uitzondering op. Dat een occasion importeren vaak de klant duizenden euro’s bespaart, is niet de enige reden dat de autokoper over de grens kijkt.

Nieuwe auto’s niet populair

Nieuwe auto’s leggen het de laatste jaren af tegen de tweedehandsjes. In 2016 bereikte de verkoop van nieuwe auto’s een absoluut dieptepunt. 383 duizend nieuwe auto’s kwamen op kenteken te staan, en dat was in de afgelopen 2 decennia nog nooit zo weinig. Vooral de hybride-auto werd massaal genegeerd. De afzet van hybriden daalde met bijna de helft. De markt voor gebruikte auto’s bewoog juist de andere kant op en steeg met 2 miljoen stuks liefst 5 procent. En een steeds groter deel van die auto’s heeft zijn eerste tenaamstelling niet in Nederland gekregen.

Elk land zijn voordelen

Naast de financiële redenen, kijken ook veel Nederlanders in het buitenland vanwege de ruimere keuze. Waar Nederland van bepaalde typen auto’s nauwelijks tweedehandsjes biedt, kun je in Duitsland, Japan of Amerika juist weer heel veel in deze categorieën vinden. Duitsland staat er bijvoorbeeld om bekend dat de auto’s veel rijker zijn uitgerust dan in Nederland, waar het (lease-)budget bepaalde gewilde opties net niet toelaat. Dat is een van de redenen waarom ons buurland een flink deel van importmarkt uitmaakt.

Ook zo zijn nadelen

Toch zit er ook een keerzijde aan dit mooie verhaal. Zo is het importeren van een auto niet zonder gevaar. De onderhoudshistorie van een auto is niet altijd volledig beschikbaar. Een eventueel schadeverleden kan (ook in Nederland overigens) uiteindelijk de droom uiteen doen spatten. Tot slot zijn alleen Nederland en België streng op het controleren van tellerstanden. Komt de staat van de auto niet overeen met de tellerstand (bijvoorbeeld versleten stoelbekleding, maar slechts 50.000 kilometer op de teller)? Laat de auto dan staan. Met de handige handleiding Zelf Een Auto Importeren Van A Tot Z (rechtsboven in dit scherm te vinden) leer je meer over de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij een auto importeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *