BPM 2010 – 2013: wat verandert er?

De veel gehate BPM gaat eindelijk op de schop. Vanaf 2010 Zal er een nieuwe regeling in gang gezet worden, die langzaam de BPM doet verdwijnen. Helaas is het niet allemaal goed nieuws: de BPM-regeling gaat namelijk plaatsmaken voor een CO2-heffing. Het verhaal wordt er bovendien niet makkelijker op.

Met de nieuwe regeling, waarbij de BPM wordt afgebouwd, moet in 2013 deze verguisde belasting volledig verdwenen zijn. De afbouw is nodig omdat de jonggebruikte auto’s anders relatief te duur zouden worden. Simpelweg kan gezegd worden dat niet meer de nieuwprijs, maar de uitstoot van een auto als basis wordt gebruikt voor de nieuwe CO2-taks.

Auto’s met 0 uitstoot (zoals auto’s op elektriciteit en waterstof), dieselauto’s met een CO2-uitstoot tot 95 gram/km en benzineauto’s die 110 gram of minder CO2 per kilometer uitstoten (denk ook aan hybride auto’s), worden vrijgesteld van dit hele verhaal. Daarover worden bovengenoemde belastingen niet geheven.

Van 2010 tot 2013 gaat de afbouw als volgt:

CO2-schijven

Om de BPM goed af te bouwen tot aan 2013, zal in 2010 en 2011 nog een bonus van € 500,- worden berekend over auto’s die 111-120 gram CO2/km uitstoten. Ook zullen in de verschillende schijven (in welke schijf een auto valt, is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot) de bedragen lager beginnen en tot 2013 jaarlijks oplopen. De prijs per gram CO2 is per schijf als volgt opgesteld:

Voor de benzine- en dieselauto’s gelden de volgende uitstootcijfers per schijf:

Wat nu?
De truc is om meer te letten op de uitstoot van de auto. Kijk in het artikel ‘BPM berekenen bij auto importeren’ hoe een berekening van de BPM nu in de praktijk werkt. Bekijk ook ons voorbeeld van een BPM-berekening bij het importeren van een BMW 318i en lees hoe u geld bespaart met de tegenbewijsregeling. Lees meer over het invoeren van een auto in het stappenplan.

BPM
Het bedrag dat u aan BPM moet betalen, is onder andere afhankelijk van de netto catalogusprijs en leeftijd van de auto. Een standaardberekening komt echter vaak hoog uit. Laat de BPM berekenen door een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zo kunt u tot duizenden euro’s besparen.

Vraag nu uw BPM-berekening aan >>